lauantai 7. toukokuuta 2011

Aina hyvä tex mex -keitto ja quesadillat

Ystäväni P tarjosi minulle muutama kuukausi sitten äärimmäisen makoisaa tex mex -keittoa. T ei ole koskaan ollut mikään kova keittofani, mutta tätä syötyäni tiesin heti että nyt osuu ja uppoaa sinnekin suuntaan.

Niinhän siinä tosiaan kävikin, ja sen jälkeen meillä on syöty tätä keittoa varsin usein. Erityisen hyvää tämä on mökin perjantai-iltaruokana, koska sopan voi tehdä jo torstaina kotona ja lämmittää nopeasti mökillä perjantai-iltana. Keiton tulisuus lämmittää muuten kehon mukavasti sisältä asti kun mökissä on sisällä asteita vasta pari... Keitto on saanut nimensä siitä, että T sanoo joka kerta keittoa syötyään, että: "Tämä on kyllä aina hyvää.". Mitäpä siihen mitään lisäämään.

Ohje on tosiaan ystävältäni, joka on kehitellyt sen paria ohjetta yhdistelemällä. Meillä tykätään hulluna tulisuudesta, joten mausteita on tavattu ropauttaa mukaan vähän ohjetta reilummin. Lisäksi joskus sinne on lorahtanut ripaus sokeriakin.

Aina hyvä tex mex -keitto 
  • 1 pkt marinoimattomia broilerin fileesuikaleita (n. 300 - 400 g)
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • kourallinen säilöttyjä jalapenorenkaita
  • 1 l kanalientä (3 rkl fondia + 1 l vettä)
  • 1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
  • 1 tlk Go green -mustia papuja
  • 200g pussi pakastettua maissia
  • 1/2 rkl chilihiutaleita
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1/2 tl korianterijauhetta
  • suolaa
  • (1 avokado)
  • 1 limetti
  • maissilastuja
Kypsennä broilerin fileesuikaleet sipulien kanssa pannulla.

Sekoita kattilassa kanaliemi, tomaattimurska, pavut, maissi, jalopeno ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Soseuta keittopohja. Sekoita keiton joukkoon kana-sipuliseos. Anna kiehua hiljalleen, kunnes broileri on maustunut.

(Viimeistele keittoannos avokadoviipaleilla.) Purista pinnalle hiukan limettimehua. Tarjoa keiton kanssa tortilla- tai nachomaissilastuja. Voit joko dipata niitä keittoon tai murustella keiton pinnalle. Ripottele pinnalle voimakasta juustoa ("sharp cheddar", parmesan, manchego tm.).


Keiton alkupalana tai kyytipoikana toimivat hyvin esimerkiksi quesadillat. Lisäke on hyvä erityisesti jos keiton tekee kasvisversiona ilman kanaa. Jos taas keitossa on lihaa niin lätyt voi tehdä kasvisversiona. 

Quesadillat grillissä
  • vehnätortilloja
  • salsakastiketta
  • tomaattia
  • salamia/metvurstia
  • cheddar raastetta/siivuja
Pilko tomaatit ja salami pieneksi silpuksi. Levitä ohut kerros salsakastiketta kahdelle vehnätortillalle. Laita päälle ohut kerros juustoa, tomaattia ja salamia. Laita toinen vehnätortilla täytteiden päälle. Paista kuumalla pannulla (ei öljyä) molemmin puolin ja leikkaa lätty neljään osaan.



2 kommenttia:

  1. Ohessa on muutamia hyväksi havaittuja lisävinkkejä.

    (1) Vanhassa goudassa (esim. Juustoportin Old Amsterdam) on tähän keittoon, ja texmex-ruokiin ylipäänsä, sopiva riittävän voimakas maku.

    (2) Kasvisversion tukevuutta voi lisätä vaikka linsseillä (itse lisäsin noin desin punaisia linssejä).

    (3) Kasvisversio sopii fiinimmäksi alkukeitoksi, kun nachojen ja juuston sijaan siihen lisää nokareen crème fraîchea. Limen mehua ei kuitenkaan sovi unohtaa!

    - Suloinen sopankeittäjä

    VastaaPoista
  2. Nam, hyviä vinkkejä! Täytyy kyllä kokeilla noita kaikkia! :P

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...