torstai 27. elokuuta 2015

Kinuskinen kauraomenapaistos

Alkaa olla taas se aika vuodesta kun Puistola tulvii omenoita. Kirjaimellisesti, niitä nimittäin pyörii usein pitkin teitä ja pientareita. Meidänkin oma suht. nuori valkea kuulas tuottaa omenia yli oman tarpeen, joten talot useine isoine omenapuineen saavat varmasti oman kiintiönsä täyteen hyvin nopeasti. Aika moni laittaakin omenoita koriin tarjolle tontinlaitaan ohikulkijoille. Sydän! Ihana Puistola!


Oma omppusuosikkini on kaikessa yksinkertaisuudessaan kauraomenapaistos. Siinä on kaikki osatekijät jotenkin niin balanssissa. Omenoiden kirpeys, fariinisokerin tuoma karamellinen makeus ja voilla rapeaksi paahtunut kaura. Vaniljalla, kanelilla, inkiväärillä tai jollain muulla mausteella kauraomenapaistokseen saa helposti uusia vivahteita.


Tällä kertaa tuota uutta vivahdetta paistokseen antoi kinuski. Tai toffee. Tai karamelli. Miksi tuota jumalaista karkkia, jota kondensoitua maitoa keittämällä ihan luvattoman helposti saa tehtyä kutsuukaan. Rouskautin kinuskin sekaan myös muutaman pyöräytyksen merisuolaa. Että niinku 'salted caramel', you know! Oli suu aika muikeena kun tuota herkkua söi!


Kinuskinen kauraomenapaistos
  • 1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
  • (merisuolaa myllystä)
  • 3-6 (kirpeää) omenaa
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 150 g voita
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl fariinisokeria
Keitä kinuski. Laita kondensoitu maitopurkki kattilaan ja vettä niin paljon että purkki peittyy. Keitä 1-1,5h ja pidä huoli että purkki on kaiken aikaa veden alla. Itse keitin tuon 1,5h ja kinuskista tuli hyvin jämäkkä. Jos haluat siitä juoksevampaa kastiketta, niin keitä vähemmän aikaa. Anna purkin jäähtyä ennen avaamista. Mausta kinuski halutessasi merisuolalla.

(Kuori) ja pilko omenat ja purista niiden päälle puolikkaan sitruunan mehu. Sitruuna lisää omenien kirpsakkuutta ja estää niiden tummumisen. Laita omenat uunivuoan pohjalle. Lusikoi päälle haluamasi määrä kinuskia.

Valmista kauraseos. Sulata voi ja sekoita sen joukkoon kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Lusikoi seos omenien päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön ja lopun kinuskin kera ja nauti!



2 kommenttia:

  1. Ohje testattu ja voi taivas, miten oli hyvää. Tavallinenkin kauraomenapaistos on herkkua, mutta tämä oli sitäkin parempaa. Sen verran oikaisin, että käytin valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa (jota löytyy myös ruokakaupoista), joten herkku oli hieman nopeammin lautasillamme ;) Uusi lukija ilmoittautuu riveihin tässä samalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä, tosi kiva kuulla että maistui! Mäkin oioin kerran kaupan valmiskinuskikastikkeella, mutta se ei ollut ollenkaan sama asia kuin keitetty kondensoitu maito. Onpa hyvä tietää että sitäkin saa valmiina kaupasta!

      Nyt kun omput alkaa olla syöty niin tätä voisi kokeilla puolukoista. :P

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...