tiistai 17. toukokuuta 2016

Ravintolapäivä: Meksikolaisravintola Taqueria las güeras perccadas

Hola! Meksikolaisravintolamme Taqueria las güeras perccadas avaa ovensa K-market Perkkaan pihalla Ravintolapäivänä 21.5.2016 klo 12-18. Lähetän teille pieneksi maistiaiseksi ravintolamme menun reseptit, jos innostutte kokkailemaan samoja ruokia kotona. Tulkaa lauantaina Perkkaalle testaamaan, että kannattaako!


Ps. Kuvat on napsittu aiemmista Puistolan bistron meksikolaisfiestoista, mutta ne antanevat tarpeeksi hyvän kuvan siitä mitä on luvassa.


Tacos de Cordero
(10 annosta)
  • 1kg karitsanpaistia (mikä tahansa muu haudutusliha sopii myös mainiosti)
  • mausteseos: paprikajauhe, chilijauhe/cayannepippuri, juustokumina, korianterijauhe, valkosipuli, timjami, rosmariini, suola, mustapippuri
  • 0,5 l tummaa olutta
  • 3 rkl tomaattipyree
  • 4 rkl valkoviinietikka
  • tarjoiluun: cheddar-juustoraastetta, hienonnettua punasipulia, korianterin lehtiä ja lime-mehua
  • tarjoiluun: maissitortilloja, ananassalsaa ja juustoista maissia
Laita uuni kuumenemaan 160-180 asteeseen. Kiehauta olut kattilassa ja sekoita joukkoon tomaattipyree ja viinietikka. Mausta liemi lisäämällä n. 1 tl kutakin maustetta (chiliä/cayannea vähän vähemmän). Jätä suola pois mikäli käytät valmiiksi marinoitua/suolattua lihaa.  Nosta liha uunivuokaan ja kaada liemi päälle. Katso että liemi peittää lihasta ainakin ¾ osaa. Lisää tarvittaessa nestettä, esim. lihalientä, olutta tai vettä.

Laita kansi tai folio uunivuoan päälle ja nosta uuniin. Anna hautua ylikypsäksi noin neljä tuntia, tai kunnes liha hajoaa jo melkein pelkällä katseella. Voit kääntää lihan puolessa välissä kypsennystä että myös toinen puoli lihasta saa imeä makuja liemestä.

Ota liha liemestä ja riivi se haarukalla pienemmiksi paloiksi. Voit maustaa sisempiä paloja mausteisella liemellä halutessasi. Tarjoile liha maissitortillojen päällä. Ripottele päälle pilkottua punasipulia, korianteria ja cheddar-raastetta. Purista päälle limemehua ja kruunaa annos valitsemallasi salsalla.



Maissitortillat
  • 12 dl meksikolaista masa harinaa (maissijauho) 
  • 11 dl kylmää vettä
  • 2 tl suolaa
Mittaa maissijauhot, suola ja vesi kulhoon ja sekoita pehmeäksi taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla ja anna taikinan seistä huoneenlämmössä noin tunti. Pyörittele taikinasta ison lihapullan kokoisia palloja. Pidä pallot kelmun alla, etteivät ne kuivu. 

Jos et omista tortillapuristinta, laita pallo kahden muovin  (esim. rikottu pakastinpussi) tai voipaperin väliin  ja paina pallo litteäksi esim. käyttämällä kattilaa, lautasta tai muuta tasapohjaista esinettä. Tee tortilloista niin ohuita kuin pystyt, mutta kuitenkin sellaisia että saat ne siirrettyä ehjänä muovin välistä pannulle.

Lämmitä paistinpannu kuumaksi, ota tortilla pois muoveista ja kiepsauta se pannulle. Paista noin minuutin ajan tai kunnes tortillan alapinta kupruilee ja alkaa ruskistua. Käännä tortilla lastan avulla ja paista vielä hetki. Pidä tortillat lämpimänä liinan alla sillä aikaa kun paistat samaan tapaan loput tortillat.

Huom! Masa harinaa (esim P.A.N. merkki) saa pääkaupunkiseudulla etnisistä ruokakaupoista. 


Ananassalsa
  • 1 ananas
  • (1 mango)
  • 1 kiivi
  • 2 kevätsipulia
  • 1 tuore punainen chili
  • 1 limen mehu
  • suolaa maun mukaan
Pilko hedelmät pieniksi kuutioiksi ja hienonna chili ja kevätsipuli. Sekoita kaikki ainekset ja mausta limen mehulla, suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi.


Juustoinen maissi
  • 50 g voita
  • 2 tlk tai 2 pss maissia
  • 1 sipuli
  • 1/5 prk säilykejalapenoja (tai maun mukaan)
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 40g (1/4 pkt) parmesaanijuustoa
Sulata voi kattilassa ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia voissa pari minuuttia niin että se pehmenee. Lisää loput ainekset ja sekoittele niin että juustot sulavat. Tarkista maku ja lisää jalapenoja jos haluat maissista tulisempaa (kannattaa aloittaa pienellä määrällä ja lisätä maun mukaan). Tarjoile juustoinen maissi lämpimänä lisukkeena tortilloille.

Kuvan versiossa paahtopaistin tilalla on käytetty ylikypsää possua.
Nachos con Carnitas
(10 annosta)
  • 1-1,5 kg naudan paahtopaistia tai sisäpaistia
  • ½ pss kuivattua meiramia
  • ½ pss kuivattua timjamia
  • 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • suolaa ja pippuria
  • loraus rypsiöljyä
  • 1 pss nachoja
  • 3 hopeasipulia (tai muuta makeaa sipulia)
  • 1 prk säilykejalapenoja
  • 2 appelsiinia
  • tarjoiluun: ranskankermaa, guacamolea, tomaattisalsaa
  • tarjoiluun: limemehua ja tuoretta korianteria
Leikkaa liha pieniksi suikaleiksi ja mausta se valkosipulilla, meiramilla, timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Lorauta lihan joukkoon rypsiöljyä niin saat mausteet paremmin levittymään. Jätä maustumaan pariksi tunniksi jääkaappiin. 

Viipaloi sipulit ja sekoita ne jalopenojen ja appelsiineista puristetun mehun kanssa salsaksi. Kuumenna muurikkapannu tai iso paistinpannu (paistinpannussa lihat on ehkä parempi kypsentää erissä) ja paista lihasuikaleiden pinnat nopeasti kiinni. Ne saavat jäädä sisältä mediumiksikin. 

Lisää joukkoon sipuli-jalapenosalsa ja anna sipulin kypsyä hetki. Lisää lopuksi joukkoon nachot ja anna niiden lämmetä muurikassa. Älä hämmennä seosta liikaa etteivät kaikki nachot kostu lihan ja salsan nesteistä. Jos paistat lihan pannulla niin nachot voi lämmittää uunissakin. Pyöräytä ne kuitenkin lopuksi lihan seassa, jotta ne saavat hieman makua lihaseoksen nesteistä.

Tarjoile guacamolen, tomaattisalsan ja ranskankerman kera. Voit halutessasi raikastaa annosta puristamalla päälle hieman limemehua ja viimeistelemällä annos tuoreella korianterilla.


Guacamole
  • 4 kunnolla kypsää avokadoa
  • 1 pieni punasipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tuore chili
  • 1 ruukku tuoretta korianteria
  • 2 limen mehu
  • suolaa ja mustapippuria
Kuori ja hienonna avokado haarukalla. Hienonna punasipuli, valkosipulinkynnet ja chili. Silppua korianteri ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta limen mehulla, suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa tunti tai pari ja tarkista maku.

Tomaattisalsa
  • 3 isoa tomaattia
  • ½ iso punasipuli
  • 1 kpl punainen chili
  • 1 kpl lime
  • ½ ruukku korianteria
  • suolaa, pippuria ja sokeria
Kuutioi tomaatti ja hienonna punasipuli, chili ja korianteri. Sekoita ainekset ja mausta limen mehulla, suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Nosta jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi ja tarkista maku.

Aqua fresca
(15 annosta)
  • 1l appelsiinimehua
  • 1l omenamehua
  • 1,5l kivennäisvettä tai Spriteä
  • 1 appelsiini
  • jäitä
Sekoita viileät mehut ja limu (käytä vissyä jos haluat juomasta raikkaampaa ja Spriteä jos haluat siitä makeampaa) ja viipaloi joukkoon hyvin pesty appelsiini. Lisää joukkoon jäitä ja nauti kuumana kesäpäivänä.


Chilisuklaakakku
(27 cm kakkuvuoka)
  • 200g voita
  • 400g tummaa suklaata
  • 8kpl keltuaisia
  • 8 kpl valkuaisia
  • 450g tomusokeria
  • 2 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 4 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl cayannepippuria
  • tarjoiluun: vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa, tuoreita mansikoita tai vadelmia
Sulata voi ja suklaa vesihauteessa, jäähdytä. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Sekoita keltuaisvaahtoon sulatettu suklaa ja kuivat aineet. Vaahdota valkuaiset, lisää vaniljasokeri. Nostele valkuaisvaahto muuhun seokseen ja mausta chilijauheella (esim. cayeannepippuri). Paista hyvin voidellussa vuoassa 175 asteessa n. 40-50 minuuttia.

Tarjoile halutessasi vaniljajäätelön tai kermavaahdon, sekä tuoreiden marjojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...