lauantai 13. elokuuta 2016

Romesco-kastike

Ihana paahdetuista paprikoista tehty makea ja täyteläinen Romesco-kastike! Täydellinen grilliaterian yhteyteen etenkin näin syksyllä, kun vettä tihuuttaa, tuuli tuivertaa ja lautaselle kaipaa jo vähän jotain tuhdimpaa kuin kepeää salaattia.


Tämä kastike tehtiin ruoanlaittoruoaksi tehdyille grillatuille leiville, joiden päälle pääsi myös grillattua vuohenjuustoa, mutta meni sitä pari lusikallista myös pääruokana olleen grillatun paahtopaistin kaverina. Nam.


Romesco-kastike
  • 3 punaista paprikaa
  • 5 valkosipulin kynttä
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia
  • 75g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • sipaisu chilijauhetta
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • suolaa ja mustapippuria

Paahda grillissä paprikat ja kokonainen valkosipuli niin että molemmat ovat ihan pehmeitä. Paprikat saavat huoletta kärtsäytyä ihan mustiksi. Nosta kuumat paprikat ja valkosipulit muovipussiin ja sulje pussi. Jätä jäähtymään. Paahda cashew-pähkinät kuumalla kuivalla pannulla niin että saavat väriä. 

Putsaa paprikoista siemenet ja kuori ja purista viidestä valkosipulinkynnestä pehmeä sisus paprikoiden joukkoon. Lisää mukaan aurinkokuivatut tomaatit ja paahdetut cashew-pähkinät ja surautta kaikki sileäksi sauvasekoittimella. Mausta omenaviinietikalla, tuoreella silputulla persiljalla ja suolalla ja mustapippurilla. Jos haluat kastikkeeseen potkua niin lisää myös chilijauhetta tai chilikastiketta maun mukaan.




51 kommenttia:

  1. Söin tänä kesänä romesco-kastiketta moneen otteeseen, se on kyllä todella hyvää! En ole vielä itse tehnyt, laitankin tämän reseptin talteen :) ja ihana ruokaraati!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! (Paahdettua) chiliä kannattaa tosiaan laittaa myös jos tykkää. Meillä jäi se kauppaan niin tuli tällä kertaa mieto versio. :)

      Poista
  2. Tämä kastike on minulle ihan uusi tuttavuus, kuulosta kuitenkin hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää sopii oikeastaan mille tahansa grilliruoalle, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan. :)

      Poista
  3. Tää on niin hyvää! Viimeksi lisäsin tätä herkkua hampurilaisten väliin.

    VastaaPoista
  4. Romesco-kastike on todella hyvää! Tutustuin siihen ensimmäistä kertaa Akseli Herlevin Liekeissä -kirjassa ja pari kolme kesää sitten tehtiin Romescoa ahkerasti. Romescosta tykkäsi aina ja kaikki syöjät. Toimii hyvin minustakin leivän päällä, lisukkeena, perunoiden kanssa jne. Romesco on siitäkin kiva, että on aika nopsa ja helppo tehdä ja onnistui aina. Chiliä lisäämällä saa kastikkeeseen mukavasti potkua, jos sitä kaipaa. Ruokaraati on vakuuttava! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta se on oikeastaan aika työläs, kun pitää ensin lämmittää grilli paprikoille ja sitten myöhemmin muulle ruoalle. Mutta ehdottomasti kyllä vaivan väärti!😊

      Poista
    2. Aivan, grillin lämmittäminen ottaa aikansa! Herlevin ohjeessa romesco valmistettiin pannulla ja sekoitettiin sauvasekoittimella kulhossa rouheaksi tahnaksi. Tällä tavoin on aika nopsa tehdä :).

      Poista
    3. Kotona tulisi varmaan oiottua tuossa sen verran että paahtaisin paprikat uunissa ja siten homma helpottuisi kyllä. Meillä ei vaan mökillä ole uunia niin kaikki on tehtävä puugrillissä. Siinä pannullako paprikatkin paahdettiin Herlevin ohjeessa? Muutahan työlästä tässä ei tosiaan olekaan kun sitten kaikki vaan hurautetaan sileäksi sauvasekoittimella. Tai no rouhea tahna olisi kuvaavampi termi munkin soossille kun en siitä ihan sileää halunnut. Rouheaa sen olla pitää! :)

      Poista
    4. Herlevin ohjeessa paprikat, valkosipuli ja tomaatit paistetaan pannulla sillai, että saavat vähän väriä pintaan. Siihen lisätään sit leivänmuruja, rouhitut mantelit ja mausteet. Ja hyvää tulee! :)

      Poista
    5. Ok, hyvä muistaa tämmönen pikasempi versio! 😊

      Poista
    6. Ok, hyvä muistaa tämmönen pikasempi versio! 😊

      Poista
  5. Voi miten ihania ruuanlaittoleipiä! Ja romescoa en olekaan tehnyt aikoihin, kiitos muistutuksesta :) Sopii hyvin syksyn grillihetkiin kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Täytynee tehdä joku päivä myös risottoa paahdetuista paprikoista - toinen syysruokasuosikki. :)

      Poista
  6. En ole vielä koskaan maistanut, ups! Tämä menee kokeile pian -listalle :)

    VastaaPoista
  7. Kaksi superihanaa asiaa: rapea leipä ja romesco-kastike. Romescon kaltaiset kastikkeet ovat mahtavia, sillä ne sopivat melkein minkä kanssa vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ei ole vaikea keksiä että mihin aterialta yli jääneen soossin käyttäisi. Tosin mä saattaisin lusikoida tuon suuhun sellaisenaankin. :D

      Poista
  8. Voihan vehnä, en oo tehnyt romescoa IKINÄ - miksi!!! Sehän on tolkuttoman hyvää :D Käytetäänköhän siihen joskus myös manteleita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, alkuperäinen tehdään tosiaan manteleihin. Mulla vaan sattui mökillä olemaan mukana cashew-pähkinöitä niin ajattelin että kelpaa nekin. :)

      Poista
    2. Toimisi varmasti myös vaikka millä pähkinöillä :)

      Poista
  9. Romesco on ihanaa, kaikki paahdetusta paprikasta on aika ihanaa! Yli söpö raati. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogista löytyy myös Kulinaarimuruja-blogin käsialaa oleva paahdettu paprikarisotto. Se on ihan huippu! Kannattaa testata jos ei ole jo tuttu. :)

      Poista
  10. Meillä on kaasuliesi joten paprikoiden paahtaminen mainitusti käy kivasti ilman grilliäkin kaasuliekin loimussa :). Todella hyvä kastike!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti! Tympeintä tässä olikin laittaa tulet puugrilliin kahdesti. :D Kotona mä paahdan paprikat yleensä uunissa. Kaasuliesi olisi kyllä ihana!

      Poista
  11. Tuli kuin tilauksesta. Jossain juuri selailemassani lehdessä oli tomaatti-romesco ja mietin, että pitääpä kaivaa hyvä resepti perus-paprikaversiosta. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtista! Mä heitin tuon ihan päästäni, mutta tykättiin kyllä kaikki. Potkua tässä nyt ei tosiaan juuri ollut kun tuore chili unohtui kauppaan. :)

      Poista
  12. No eipä ole tullut tätäkään tehtyä taas muutamaan vuoteen - kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
  13. Olispa kiva maistaa itse tehtyä, olen tätä vain purkista lusikoinut..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, katos, mä en oo taasen koskaan törmännyt purkkiversioon! :)

      Poista
  14. No siis, pakko kokeilla. Empä ole ikinä kokeillut :)

    VastaaPoista
  15. Minäkään en nyt heti muista että olisi tullut vastaan, mutta kuulostaa kyllä hyvältä! Luuletko että onnistuisi ihan uunissa kasviksia paahtamalla grillivastuksen alla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu varmasti uunissakin paahtaminen. Sillai oikoisin kotioloissa, tuolla mökillä ei vaan ole uunia niin tulee kirjattua noi reseptit tuollai erähenkisesti. :D

      Poista
  16. Jes, Romescoa! ja uskallanko mainita, että myös erittäin hyvän näköistä kukkakaalta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän se vasta hyvää olikin! :D En kehdannut jakaa omassa blogissa sun kukkisohjetta samana päivänä. ;D

      Poista
  17. Romesco on yksi näitä to do -listan vakionimiä. Olen jotenkin laiska tekemään tahnoja, vaikka ne ovat poikkeuksetta ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sama täällä. Tahna onkin oikea nimitys tälle. Kastiketta ja salsaa löysin käytettävän, mut ne ei oikein kumpikaan istunut. Tahna ois ollut just passeli!

      Poista
    2. Joo, sama täällä. Tahna onkin oikea nimitys tälle. Kastiketta ja salsaa löysin käytettävän, mut ne ei oikein kumpikaan istunut. Tahna ois ollut just passeli!

      Poista
  18. Romesco on yksi suosikkikastikkeitani! Alkukesästä yhdistin sen grillattuihin parsaan ja linsseihin :P
    Supersöpö raati sulla <3

    VastaaPoista
  19. En ole koskaan tehnyt itse romascoa. Se on ollut liian helppoa ja hyvää Stockan herkusta noudettuna :D Ehkä pitäisi ryhdistäytyä ;)

    VastaaPoista
  20. Toi on niiiiiin <3 En kyllä keksi, mihin se ei kävisi :-)

    VastaaPoista
  21. Romesco on aina ollut lemppareita, nyt kun Pikku Murulla on pähkinäallergia, niin se on unohtunut kokonaan. Todella harmi, on niin monikäyttöistäkin :)

    VastaaPoista
  22. Oih, namskis! Pitäisi tehdä enempi erilaisia sooseja.

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  23. Romesco-kastike on kyllä ihan mielettömän hyvää, ja toimii niin monen ruuan kanssa! Pitääkin taas tehdä tätä, kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...