sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Syksyinen salaatti savustetuista punajuurista ja myskikurpitsasta

Salaatteja tulee näin syksyllä syötyä hieman vähemmän, mutta tämä salaatti oli sen verran täyttävä, että sopii vallan mainiosti nautittavaksi syksylläkin. Salaatin päätähtiä olivat savukylvyssä käyneet punajuuri ja myskikurpitsa, joiden makuliitto vuohenjuuston ja rucolan kanssa sinetöitiin balsamicosta ja hunajasta keitetyllä siirapilla. 



Salaatissa oli mukana myös edellisen päivän illalliselta tähteeksi jäänyttä entrecotea ohueksi siivutettuna. Jos sellaista ei kaapista löydy, ja jotain lihaa salaattiin haluaa, niin (savustettu) pekoni toimii epäilemättä hyvin, ehkä jopa vielä paremmin.


Salaattiin oli tarkoitus tulla myös savustettuja suppilovahveroita, mutta hentoisina olioina sienet imivät savua niin runsaasti että maistuivat oikeastaan pelkältä savulta. Kitkerältä sellaiselta. Arvasin kyllä että sieniä olisi pitänyt pitää savustimessa muita aineksia lyhyemmän aikaa, mutta kun tuo ruoanlaitto ei koskaan ole se ainoa asia mitä mökillä puuhastellaan, niin sinnehän ne jäivät. Voi voi. Kauden viimeiset tuoreet suppikset. Sniif!

Syksyinen salaatti
(neljälle)
  • 1 ruukkusalaatti / 1 pss rucolaa
  • 6 keskikokoista punajuurta
  • 1/2 myskikurpitsa
  • 1 pkt pekonia (tai pari edellispäivän jämäentrecotepihviä)
  • 300g vuohenjuustoa
  • 1l suppiksia
  • kastike: 1/2 pll balsamiviinietikkaa, n. 3 rkl hunajaa, suolaa ja pippuria 
Pese ja halkaise punajuuret. Halkaise myskikurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Paahda punajuuria ja kurpitsaa 200 asteisessa uunissa 30-45min tai kunnes ovat lähes kypsiä. Viritä sillä aikaa savustin valmiiksi. Siirrä kasvikset savustimeen ja kypsennä loppuun. Aika riippuu savustimen lämpötilasta ja siitä kuinka hyvin kasvikset on esikypsennetty. Pidä punajuuria ja kurpitsalohkoja kuitenkin savustimessa ainakin 30-60 minuuttia, että ne ehtivät imeä savun makua itseensä.

Paista kasvisten savustuessa pekoni rapeaksi. Paista pekonin jälkeen samalla pannulla suppikset kypsäksi. Keitä balsamicosiirappi. Laita kattilaan noin pari desiä balsamiviinietikkaa ja muutama lusikallinen hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja keittele kasaan niin että seoksesta tulee hieman paksumpaa ja siirappimaista. Muista että siirappi paksuuntuu jäähtyessään.

Asettele salaatinlehdet ja rucola laakealle astialle salaattipediksi. Paloittele vuohenjuusto isoiksi palasiksi ja lisää salaatin päälle. Lisää myös pekonit ja suppikset. Lisää lopuksi savustetut punajuuret ja kurpitsa. Tarjoile balsamicosiirapin kanssa.



30 kommenttia:

  1. Vuohenjuusto ja punajuuri toimivat kyllä niin hyvin yhteen, mutta en olisi keksinyt yhdistää savuisuutta komboon. Nyt kuitenkin kun luin tän, sain melkein maistettua yhdistelmän mielessäni. Todellinen syysruoka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savu antoi kyllä mukavan lisän punajuureen, mutta ei silti hallinnut yhtään. Seuraavalla kerralla voisi savustaa vuohenjuuston! :P

      Poista
  2. Punajuuret ovat selvästi tämän syksyn hitti niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin... ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä asemansa ansainneet! Ihana herkku! :)

      Poista
  3. Onpa hauska, että tein juurikin samanlaista paahdettua kasvissalaattia! :) Tosin ilman pekonia. Muuten löyty just noi aineet plus vähän siemeniä. Kurpitsan, vuohenjuuston ja punajuuren yhdistelmässä on jotain tosi koukuttavan herkullista, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkään ei ollut pekonia, vaan edellisen päivän entrecoten jämät. Olisi pärjännyt ilman sitäkin! Mut jos tekisin uudestaan ja haluaisin laittaa lihaa niin peksu sopisi varmasti parhaiten. :)

      Poista
  4. Ihanat värit juureksissa! Myskikurpitsaa en ole ruanlaitossa käyttänyt vielä, täytynee testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa, se on herkkua! Ja tollettii sopivan kokoinenkin. :D

      Poista
  5. Punajuuripussin ostin jääkaappiini, ihanat värit salaatissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Punajuuria soisi aina olevan jääkaapissa, ne on niin hyviä. :)

      Poista
  6. Savustetut punajuuret on tosi hyviä! Aina ei jaksa punajuuria savustaa, kun se kuitenkin vaatii esikypsennyksen. Olen välillä oikaisut lisäämällä keitinveteen nestemäistä savua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, katos! Sillä pääsee kyllä vähemmällä!

      Poista
  7. Tässä on kyllä ihan syysfiilis, just ajankohtaan sopivia raaka-aineita :)

    VastaaPoista
  8. Sä olet siten tehnyt salaatin kaikista mun suosikeista. Punajuuresta, myskikurpitsasta, suppiksista ja vuohenjuustosta. Tää ei voi olla huono!

    VastaaPoista
  9. Täytyy kompata Minnaa, tässä salaatissa yhdistyy tosi paljon omia suosikkeja. Vuohenjuusto on kyllä hyvää punajuuren kanssa, mutta minä tykkään vielä enemmän fetasta. Savuisuus on aivan ihana lisä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, fetakin on ihanaa! Etenkin grillattu feta kävisi varmasti tähän ihanasti. Ensi kerralla sitä! :)

      Poista
  10. Savustetut punajuuret ovat ihania! Pari kesää sitten pääsin savustelemaan mm. punajuuria ihan kunnon savustuspöntössä ja se jätti kyllä lähtemättömän vaikutuksen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän työlästähän se on, mutta mitäpä sitä mökillä on muuta kuin aikaa savustella. Ehdottomasti vaivan väärti! 😊

      Poista
  11. Hyvät ainekset on salaatissasa!

    VastaaPoista
  12. Olen savustanut vaikka ja mitä kasviksia, mutta punajuuret on vielä kokematta. Ei ole kauaa!

    VastaaPoista
  13. Ihan mun näköinen salaatti. Eli tarpeeksi ruokaisa! :)

    VastaaPoista
  14. Nämä syksy-talvisalaatit juureksineen ja juustoineen on kyllä parhaita. Ja upean näköisiäkin.

    VastaaPoista
  15. Oi, mä niin toivoin, että tänä syksynä olisin päässyt savustamaan punajuuria. No, ehkä ensi vuonna...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...