sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Venäläinen ilta

Kaveriporukkamme aloitti eilen uuden ruokaleikin, jonka nimi on 'Matkustan ympäri maailmaa'. Homma meni siten, että me lupasimme ensin kutsua kaikki meille illalliselle, ja seuraavaksi samaan lupautuva pari sai päättää meille illallisen teemamaan. Eilen meillä vietettiin sitten venäläistä iltaa. 

Kattauksen teema oli 'viattomuus'


Venäläinen klassinen musiikki sopi hyvin juhlakauttauksen kanssa.
Ohjelmassa oli viisiruokalajinen menu, joka alkoi klassisesti hunajan ja smetanan kanssa nautituilla venäläisillä suolakurkuilla. Menu jatkui blineillä, jotka söimme savulohen, punasipulin, smetanan, hunajan kera. Yksi ystävävämme oli vastikään käynyt Pietarissa, ja blinien päällä nautimme myös hänen tuliaisina tuomaa kaviaaria.



Menu jatkui borssikeitolla, jonka päälle ripoteltiin smetanan lisäksi paistettua pekonimurua. Varsinaisena pääruokana söimme naudanlihastroganoffia riisin kera. Ennen jälkiruokaa söimme pienen makean ystäväni Pietarista tuoman suklaisen keksiherkun muodossa ja jälkiruokana söimme minipavlovat, joiden täytteenä oli kermavaahtoa, kinuskia ja puolukoita.





Ruokalajien välissä pelasimme venäläistä juomapeliä, jonka tavoitteena oli tunnistaa venäläisiä kuuluisuuksia. Kilpailijoiden tuli annetun ajan aikana (jostain lautapelistä nyysitty tik-tak-kello) etsiä netistä kännykkällään a) kuvassa olevan henkilön nimi ja b) joku knoppitieto ko. henkilöstä. Mikäli nimeä eikä sellaista tietoa mitä joku muu ei olisi jo ehtinyt sanoa ollut löytynyt, täytyi kilpailijan ottaa vodkahörppy.


Peli sujui mukavasti, ja ainoastaan yksi kuuluisuuksista oli sellainen jonka kaikki tunnistivat. Knoppitietojen myötä opimme tietämään paljon kiinnostavia asioita venäläisistä kuuluisuuksista ja ne veivät keskustelun hauskasti aina teemamaan aiheisiin. Ruoan odotteluajatkin kuluivat mukavasti pelin myötä, eikä blinien paistoaikakaan tuntunut kauhean pitkältä, kuten olin pelännyt. Ainakin kerrankin illallisvieraat saivat ihan luvan kanssa räplätä kännyköitään ruokaa odottaessa. :P


Ruoat onnistuivat ainakin omasta mielestäni hyvin, vaikka en ollut niitä aiemmin juuri tehnyt. Borssikeittoa treenasin kerran aiemmin tällä viikolla ja havaitsin että juurekset täytyy pilkkoa tosi ohuiksi suikaleiksi. Löysin sattumalta yleiskoneestani suikaleterän, ja käytin sitä. Se säästi aika ison työn, vaikka osa juureksista menikin aika silpuksi. Tein borssikeiton edellisenä päivänä, mikä mielestäni teki sille hyvää. Keitto oli paljon maukkaampi lauantaina lämmitettynä kuin perjantaina tuoreeltaan. 

Ruokajuomana oli alussa skumppaa ja myöhemmin venäläistä olutta.
Stroganoffin tein tällä ohjeella, mutta käytin siihen herkkusienten sijaan suppilovahveroita. Paistoin sienet, sipulit ja lihapalat pienissä erissä pannulla runsaassa voissa ja maustoin suolalla ja pippurilla. Lopuksi otin pannulta maut mukaan kiehauttamalla siinä lihalieman. Laitoin kaikki ainekset uunivuokaan, folion päälle ja haudutin lihan uunissa noin viitisen tuntia. 

Liha oli mureaa, mutta ei ollut hajonnut silpuksi. Osa pinnalla olleista lihapaloista oli hieman päässyt kuivahtamaan. Liemi oli hyvän makuista, mutta olisin ehkä toivonut sen olevan vähän paksumpaa. Jos olisin tehnyt normisatsin kasarissa, olisin ehkä suurustanut lientä hieman. Riisi oli minusta lisäkkeenä vähän mauton, kokeilen ehkä ensi kerralla stroganoffia pastan kanssa. Annos kaipasi hieman happoa, joten tarjosin sen kylkeen puolukoita.


Blinit keksin lisätä menuun vasta aamulla, kun meille jäi edellisten vieraiden jäljiltä perjantaina savustettua lohta. Taikina onnistui hyvin, vaikka oikaisin hieman ohjeessa enkä vatkannut valkuaisia vaahdoksi. Blineistä olisi voinut tulla hieman kuohkeampia jos olisin sen tehnyt. Taikina ei myöskään ehtinyt tekeytyä yli vuorokautta, vaan pari hassua tuntia. Hyviä olivat silti, etenkin kun ne päästiin syömään suoraan pannulta ilman odottelua.

Aamun kauppareissulla mukaan tarttui "blinipannu". Hinnaltaan järkevin oli sellainen joka paistaa lettuihin naamankuvat. :D
Minipavloviin tein kuuden valkuaisen marengin, josta tuli 18 minimarenkialustaa. Pursotin marengin siten, että keskelle jäi kuoppa täytteitä varten. Tiputin marengin pohjalle lusikallisen kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa ja lusikoin päälle sokerilla ja vaniljasokerilla makeutettua kermavaahtoa. Pinnalle ripottelin puolukoita. Vaikka kokonaisuus oli makea, puolukoiden happamuus katkaisi sitä kivasti.

Pavlova ei oikeasti ole venäläinen jälkiruoka, vaan ainoastaan nimetty venäläisen balettitanssijan mukaan.
Ilta oli kaikin puolin onnistunut! Illan aikana kuunneltiin myös aika hyvä kattaus venäläistä musiikkia klassisesta musiikista punkkiin ja poppiin. Suunniteltu ripaskakisa jäi kuitenkin toteuttamatta. :P Jännityksellä jäämme odottamaan seuraavaa Matka maailmanympäri-iltaa, jolloin matkaamme samalla porukalla Pakistaniin!

42 kommenttia:

  1. On kyllä kaunis kattaus ja aivan ihana idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä oikein toimiva konsepti, suosittelen! :)

      Poista
  2. Mahtava idea jonka aion nyysiä ;) Ja tosiaan, ihana kattaus ja menu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa nyysiä! Itsekin olen tämän kaverilta nyysinyt. :D

      Poista
  3. Oi miten kiva idea! meillä on nyt useamman vuoden pyörinyt 4 tähden illalliset ystäväporukalla ja olemme myös matkustaneet maailman ympäri, myös Venäjälle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli toissa vuonna sellainen "neljän tähden illalliset" -kierros. Oli ihan palkinto ja kaikki. :D Hirveään kilpavarusteluun se kyllä johti kun kisa eteni. Meillä siis mukana kuusi paria. Tässä kierroksessa ei ole mukana kilpailuelementtiä. :D

      Poista
  4. Teema-illat on ihan parasta. Viime kerrasta on aivan liikaa aikaa. Ihan kaiholla katselin ihanan tunnelmallisia kuviasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän meinaa olla elämässä itselläkin kiire (no eikä niin vähänkään), ja hetken verran tuntui tämän illan järjestäminen taakalta. Päätin sitten ottaa pari astetta rennommin kuin yleensä, ja se kannatti. Hirveän kiva ilta oli paljon vähemmällä suunnittelulla ja häsäämisellä kuin yleensä. Tärkeintähän loppujen lopuksi on se kavereiden näkeminen eikä se onko ne ruoat niin justiinsa. :)

      Poista
  5. Hauska idea! Venäläinen keittiö on herkullinen, mä teen useimmin sieltä syrnikkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syrnikkejä mainosti mulle perjantaina kylässä olleet pari virolaista naista, joista toinen oli venäläinen kansalaisuudeltaan. Oli kuulema hänen bravuuri. Siinä vaiheessa en vaan enää ehtinyt ottaa mukaan menuun. Täytyy kuitenkin joskus testata nekin! :)

      Poista
    2. Ah, katos, nehän ovatkin rahkalettuja. :D Mä en ihan hiffannut sitä niiden virolaisten sepostuksesta. No, ehkä eivät olisi blinien kanssa sopinutkaan samaan menuun. :)

      Poista
    3. No joo, ei ehkä blinien kanssa. Mutta muuten oikein herkullisia. Reseptejä on moneen junaan, osa tehdään enempi leipomalla (smetanaa ja muuta herkkua), helpoimmillaan ihan ku lettutaikina, mutta rahkasta (köh, reilusti sokeria taikinaan...). Tosi hyviä!

      Poista
  6. Oi, mielettömän hyvä idea pitää teemailta. Mä tykkään blineistä ja hunajasta ja suolakurkuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tykkäsin kaikista noista ruoista enemmän kuin mitä odotin tykkääväni. 😀

      Poista
  7. Oli varmasti kiva ilta! Ruuat näyttää herkuilta!

    VastaaPoista
  8. Vodka yhdistettynä viattomuuteen luo mukavan kontrastin :)

    VastaaPoista
  9. Vastaukset
    1. Se aina vähän myös helpottaa menun laatimista kun on joku rajattu teema. :)

      Poista
  10. Huonosti olisi kyllä tuo venäläisten tunnistus mennyt minultakin! Huippuidea tämä matka maailman ympäri -illallinen. Kirjoitathan jotain siitä pakistanilaisesta ruoastakin, se kiinnostaa kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kirjoitan. Ilta on suunniteltu pidettäväksi uudenvuoden aattona. :)

      Poista
  11. Loistava idea ja venäläinen ruoka :) julkkiksia entunnistaisi yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ajattelin että ilman Googlen apua tehtävä olisi vähän liian haastava. :)

      Poista
  12. Nam, mikä menu.
    Ihana idea tuo teemamaa päivällisillä.

    VastaaPoista
  13. Miten hauska idea! Ja aikamoisella panostuksella olette lähteneet liikkeelle, itselleni kolme ruokalajia olis aika maksimi mihin pystyy venymään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää meni yllättävän iisisti. Isompikin ruokalajimäärä menee kun on tällaista perusruokaa eikä mitään piperrysjuttuja kymmenellä eri elementillä. Kokeilin sitä viime 'kotikokkien taisto'-leikissä ja totesin että ei tuu mitään jos pitää tehdä 12 annosta. :D

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Samaa mietin, että aika huikea kattaus teillä ollut! Ompa hauska idea noin ylipäänsä, tulee myös itse haastettua itseään ja tehtyä ruokia joita ei välttämättä muuten tulisi kokeiltua!

      Poista
    4. Nimenomaan, siksi ajattelin että on parempi kuin muut keksii toisilleen sen maan. Meillä on tiedossa eka kierroksella Pakistanin lisäksi Marokko, Korea, Kuuba ja Argentiina. 😀

      Poista
  14. Mahtava ruokaleikki! Teemoitetut illat on mahtavia :)

    VastaaPoista
  15. Aivan ihana kattaus, ja hauska idea koota ystävät ja kaverit saman pöydän ääreen eri teemalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä onni että ystäväpiiristä löytyy samanlaisia ruokaintoilijoita kuin itse on. :)

      Poista
  16. Mäkin haluan leikkiä tätä leikkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin kierros käyntiin ystävä/bloggaajapiirissä! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...